dinsdag 22 mei 2012

Virtueel piano spelen

De volgende site kan een handige tool zijn om te werken rond muziek. 'Virtual Piano', de naam spreekt voor zich. Je kan online piano spelen. Alleen : je hoeft geen ervaring te hebben en het is niet nodig dat je noten kan lezen. Je bediend de piano gewoon met het toetsenbord van je computer.

Hoewel het bespelen van de piano enige oefening kan vergen, kan je deze tool gebruiken om de leerlingen bijvoorbeeld een eigen stukje muziek te laten componeren. Bij het maken van een eigen lied (met zang en andere instrumenten kan het ook worden gebruikt.

http://www.virtualpiano.net/


Hieronder vind je een tutorial van één van mijn favoriete pianostukken, River Flows In You van Yiruma.


Pencil vs camera

De werkjes in dit filmpje zijn gemaakt door Ben Heine. Hij is een Belgische kunstenaar. Hij gebruikt illusie als basis van zijn werken. In dit filmpje zie je enkele voorbeelden van zijn tekeningen. Hij kijkt naar een beeld rondom zich en gaat een stukje van de realiteit heruitvinden. Hij vult deze ruimte in met zijn eigen hersenspinsels, die tekent hij op papier. Daarna houdt hij zijn tekening op de juiste plaats, zodat het overvloeit in de realiteit.


Maar dit is slechts het tipje van de sluier, Ben Heine doet nog veel meer als artiest. Maar fotografie wordt meestal als medium gebruikt om zijn werken te presenteren.

Neem gerust een kijkje op http://www.benheine.com/index.php om meer van zijn werk te zien.


De werken van Ben Heine kunnen zeker een vast een mooi uitgangspunt vormen voor een muzische les.
Het thema van de les kan zijn : 'illusie' dit kan een beschouwend voorbeeld zijn bij een gelijkaardige beeldopdracht, maar kan even goed een input zijn om multidisciplinair te werken (bv. met muziek, drama, media) rond het thema "illusie".

donderdag 3 mei 2012

Sandy

Kunst maken met zand ... dan denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan de zandsculpturen in Blankenberge aan zee in de zomer. Maar deze 'Sand Art' is een ander soort kunst met zand. De kunstenaar maakt een soort live animatiefilmpje door het zand op een projector te verplaatsen. Dit levert vaak prachtige resultaten op. Het ene beeld loopt vloeiend over naar het andere door kleine ingrepen in het 'zandlandschap'.


Dit kan een mooi uitgangspunt zijn voor een muzische les. Veel materiaal heb je er alleszins niet voor nodig: zand en een projector. Wel best een aantal borstels of een stofzuiger klaarzetten voor achteraf. ;)