zondag 17 juni 2012

Doodle art

Bij 'doodle art' werk je met een gewoon kladschriftje, boekje. Je begint met een klein tekeningetje en je voegt er telkens een nieuw tekeningetje bij, zo bouw je een geheel op tot je tekening de hele pagina bedekt.






Dit lijkt me een leuk uitgangspunt omdat het aansluit bij de leefwereld van lagere- en middelbare schoolkinderen. Tijdens de les dwalen hun gedachten af en in hun boeken vind je al snel een tekeningetje terug in de marge. De leerkracht kan dit als instap gebruiken : Wie doet dat wel eens ? Wil iemand eens zo'n tekening tonen in zijn boek(en)?

Wanneer de leerlingen zelf aan de slag gaan lijkt het me leuk om met een verhaal te werken. Je kan de leerlingen niet zomaar vragen om een "doodle" te tekenen zonder een inspiratiebron om uit te putten. Zo wordt het ook moeilijk om een geheel te bekomen.
Ik zou vertrekken vanuit een kort verhaal dat in stappen wordt verteld. Na het voorlezen van elk 'hoofdstukje' vraagt de leerkracht om een beeld te tekenen dat bij het verhaal past. Bij elk hoofdstuk komt er iets bij tot het verhaal (en dus ook de tekening) volledig is.

Belangrijk : benadruk het 'fantasie'-aspect, niet de juistheid, of 'schoonheid' is belangrijk, maar wel de inhoud !



Blackout poetry

Blackout poetry is een beetje zoals werken met krantenknipsels, met dat verschil dat je slechts 1 tekst nodig hebt en je je schaar inruilt voor een zwarte stift.

Een pagina uit een oud boek? Een pagina uit de krant van vandaag? Alles kan gebruikt worden om een blackout gedicht te maken.

Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om hier te werken rond de bouwsteen 'contrast', zo combineer je een beeldaspect met het muzische taalgebruik.

klik om te vergroten


Als je de taal nog meer aan beeld wilt koppelen kan deze artiest je misschien inspireren.


Hij koppelt de inhoud van zijn gedicht aan een beeld en verwerkt zijn gekozen woorden in  een tekening.

Als je op google 'blackout poems' intikt vind je nog heel wat meer leuke ideetjes. Doen!

vrijdag 15 juni 2012

Buren bij kunstenaars

Bij het bekijken van de leerstof over DBAE dacht ik spontaan aan het initiatief 'Buren bij kunstenaars'. Gedurende 3 dagen zetten de kunstenaars uit jouw streek de deuren open voor het publiek. Je kan een kijkje nemen in hun atelier en vragen stellen over hun kunstwerken.



Mijn mama geeft les in de lagere school (4,5 en 6) en zij gaat elk jaar met haar klas op bezoek bij een lokale kunstenares en mama van een leerling uit de school. Zij gaat als volgt te werk :

1. De kinderen lopen vrij rond in het atelier.
2. Na een 10-tal minuten komen de leerlingen terug samen en stellen ze vragen aan de kunstenares. (Welk materiaal gebruikt u? Hoe lang werkt u gemiddeld aan een werk?)
3. De leerkracht vraagt de leerlingen om bij hun favoriete werk te gaan staan.
4. De leerlingen overlopen één voor één het werk van hun keuze en lichten toe waarom ze dit werk kozen.

Hier enkele sfeerbeelden van de dag:


De kinderen verkennen de tentoonstelling

3 leerlingen bij hun favoriete werk

De kunstenares toont hoe zij postkaartjes maakt in 3D


Ik denk dat dit een hele leuke en leerrijke uitstap kan zijn die zeer nauw aansluit bij de disciplines kunstproductie en esthetica van de DBAE. 


donderdag 14 juni 2012

The Trestle Masks

Tijdens mijn Landjuweelervaringen heb ik heel wat bijgeleerd over vechttechnieken op scène, grime, clownerie, enz.

De workshop die mij het meest is bijgebleven was die met de maskers.
We werkten met 'The Trestle masks' Dit zijn theatermaskers die ontworpen werden door de Britse theatergroep 'The Trestle Theatre Company' Dit zijn dé ideale maskers om te werken rond emotie, mime, het vertolken van typetjes, clownerie, lichaamshouding en nog zo veel meer.

Er is slechts 1 nadeel : de maskers zijn zeer duur.
Als ik me goed geïnformeerd heb, beschikt de cultuurdienst van Damme over een masker-set.



Hieronder een kort, zelfgemaakt filmpje uit de workshop die ik heb gevolgd. (Excuses voor de slechte beeldkwaliteit.)





Beeldbank

Er bestaan heel wat verschillende beeldbanken, zo denk ik terug aan de les over erfgoededucatie waarin we gebruik maakten van de beeldbank van Brugge. Ik wist niet dat dit bestond en vond dit echt een hele leuke ontdekking. Ik heb het inmiddels al aan mijn ouders en zelfs mijn grootouders getoond, met heel wat interessante verhalen uit 'de goeie ouwe tijd' tot gevolg.

De volgende beeldbank kan heel nuttig zijn in de lessen PKV. Op www.schooltv.nl kan je heel wat leuke filmpjes vinden. Je kan ook per vakgebied werken en onder het vakgebied kunstzinnige oriëntatie kan je kiezen tussen de verschillende domeinen van de kunst.


PAS OP ! Er zijn heel veel instructie-filmpjes voor productgerichte activiteiten te vinden in de beeldbank. Die heb je dus niet nodig ;)

Neem de tijd om de site eens te doorzoeken, je kan er inspiratie-materiaal vinden voor kleuters en peuters, lagereschoolleerlingen en leerlingen uit het middelbaar.




dinsdag 5 juni 2012

De magische kracht van poppen

'De magische kracht van poppen is een heel interessant boek als je met poppen wil werken. Voor mijn stage heb ik het boek geleend van een vriendin die kleuteronderwijs studeert. Het boek staat vol leuke weetjes, geschiedenis, tips, soorten poppen, decorsuggesties, enz.



Dit kan leuk zijn om zelf inspiratie op te doen maar het kan ook een werkinstrument zijn om je leerlingen kennis te laten maken met de wereld van het poppentheater.

Bij kleuters komt het ook vaak voor dat ze een klaspop hebben, deze kan je gebruiken in je dramatisch spel of je kan eventueel zelf met de leerlingen een pop maken voor dramatisch spel, die nadien als klaspop gebruikt kan worden.



Mijn vriendin maakte een klaspop aan de hand van dit boek, dit was het resultaat :
Ik heb me hierop gebaseerd om mijn doorwerksessie bij de projectdag rond 'De Stad' vorm te geven.



maandag 4 juni 2012

Musicshake

Musicshake is een online progamma om zelf muziek te componeren. Je kan verschillende instrumenten integreren zoals piano, basgitaar, drums, harp, ... je kan zelfs geluiden integreren in je partituur (bv. het fluitsignaal van een trein), je kiest zelf het tempo van je lied en kiest de volgorde waarin de instrumenten spelen.

Hiermee kan je eindeloos combineren en experimenteren.
Dit kan een leuk programma zijn om zelf muziek te maken in de klas. Het programma is daarenboven volledig gratis !

Het programma bestaat ook als app dus als je als leerkracht over een iPad beschikt kan je deze ook gebruiken.




Plankton

Plankton theaterjongeren is de jongerenwerking van OpenDoek amateurtheater Vlaanderen. Plankton houdt zich vooral bezig met het organiseren van workshops, info verstrekken over theater aan jongeren, enz. Als je lid bent van een theatervereniging krijg je elke maand het krantje Plankgaz in je brievenbus met leuke artikels en interviews met bekende en minder bekende acteurs. Plankton heeft ook een site en een facebook-pagina, waarmee ze zoveel mogelijk jongeren willen bereiken. Op hun site vind je ook een aanbod aan cursussen, workshops terug die te maken hebben met theatermaken. Voor of achter de schermen, voor elk wat wils.

Plankton wil ook een forum zijn voor jongeren om informatie, ervaringen, ... uit te wisselen en helpt theatergroepen met hun productie.

Heb je een leerling in de klas die gebeten is door de theatermicrobe? laat hem/ haar een kijkje nemen op deze site.

De site geeft ook leuke tips voor voorstellingen, evenementen in jouw buurt.
Elk jaar worden op het landjuweelfestival 4 jongerenproducties gekozen om hun stuk opnieuw op te voeren. Ze worden getrakteerd op een week vol theater, workshops, groepsgesprekken, leuke activiteiten en een hoop nieuwe theatervrienden. Ik heb het zelf al 2 keer mogen meemaken en het is echt de max! ;)





Hier enkel foto's van mijn landjuweelervaringen :



workshop 'grime'

onder de bühne van het NTGent


workshop 'komedie'